Over JDS

Doel Justitieel Documentatie Systeem

Om antwoord te geven op de vraag wat iemand op zijn kerfstok heeft, beheert de Justitiële Informatiedienst het Justitieel Documentatie Systeem (JDS). In dit informatiesysteem staat alle actuele en historisch strafrechtelijke informatie van natuurlijke- en rechtspersonen die op enigerlei wijze op dit moment met justitie in aanraking zijn of in het verleden zijn geweest, de zogenaamde justitiabelen.

Voor de beoordeling van een persoon in de strafrechtsketen is inzicht in zijn justitiële verleden nodig. Zo zal iemand die voor het eerst een diefstal pleegt, anders worden aangepakt dan iemand die dat met enige regelmaat doet.
Ook is het gebruikelijk dat bij de behandeling van een zaak tegen een persoon zoveel mogelijk andere ‘lopende’ zaken tegen die persoon worden meegenomen. Naast het feit dat een verdachte zo in één keer 'schoon schip kan maken', werkt het ook efficiënter.

Daarnaast zal men in bepaalde situaties, bijvoorbeeld in een sollicitatieprocedure of bij een aanvraag van een wapenvergunning, willen weten of de betreffende persoon eerder in aanraking is geweest met justitie.