Algoritmeregister

De Justitiële Informatiedienst (Justid) gebruikt algoritmen om sneller en beter te kunnen werken. We vinden het belangrijk om transparant zijn over de algoritmen die we gebruiken, en geven daarom graag meer informatie over de algoritmen in ons algoritmeregister. Het algoritmeregister is nog in ontwikkeling, er zullen nog algoritmen worden toegevoegd.

​​​​​​​Wat is een algoritme?

Een algoritme is een set van regels en instructies die een computer geautomatiseerd volgt bij het maken van berekeningen om een probleem op te lossen, een vraag te beantwoorden, een voorspelling te doen of een beslissing te ondersteunen.

Een algoritme is vergelijkbaar met een recept. Het recept gebruikt gegevens als ingrediënten. Algoritmen volgen de instructies uit het recept voor het analyseren van gegevens. Sommige algoritmes kunnen de instructies zelf aanpassen zodat de uitkomst van het recept nog beter wordt. Bijvoorbeeld door te leren van eerdere resultaten.

Wat is het algoritmeregister?

Het algoritmeregister is een overzicht van de algoritmen die we gebruiken. Het register bevat in elk geval de algoritmen die een grote impact hebben op burgers, groepen en organisaties. Een voorbeeld is een algoritme die helpt bij het bepalen of een slachtoffer moet worden ingelicht als een gevangenisstraf eindigt. In het algoritmeregister vindt u meer informatie over de situatie waarin het algoritme wordt gebruikt, de algemene werking van het algoritme en hoe ervoor gezorgd is dat het algoritme op een verantwoorde manier wordt ontwikkeld en gebruikt. Het algoritmeregister is in ontwikkeling en kan daarom nog wijzigen.

U kunt in het algoritmeregister van het Ministerie van Justitie en Veiligheid andere algoritmen zien die het Ministerie van Justitie en Veiligheid gebruikt. U kunt op het algemene algoritmeregister van de overheid algoritmes vinden die binnen de overheid gebruikt  worden. Justid werkt ernaartoe om de algoritmes in dit algoritmeregister zijn opgenomen ook op het algemene register te plaatsen.

Algoritmes bij Justid

Informeren einde detentie of verlof

Inschrijven Strafrechtketendatabank

Heeft u vragen?

Het algoritmeregister geeft misschien niet antwoord op al uw vragen. U kunt daarom bellen of mailen met onze medewerkers van Klant Contact en Service.