Reisgegevens voor opsporingsdiensten

Opsporingsdiensten gebruiken reisgegevens van passagiers om terrorisme en ernstige criminaliteit op te sporen en te bestrijden. Ook maken zij grenscontroles beter en gaan ze illegale migratie tegen. Een luchtvaartmaatschappij verstrekt van elke vlucht de passagiersgegevens aan ons Travel Information Portal (TRIP) binnen de wettelijke kaders. Om het wettelijk bevragen en verstrekken van reisgegevens efficiënt te laten verlopen, is het noodzakelijk dat de processen worden gestandaardiseerd, zodat de opsporingsdiensten eenvoudig, veilig en snel over de benodigde gegevens kunnen beschikken.

Ons Travel Information Portal (TRIP) vormt een belangrijke schakel in dit proces. Via een beveiligd portaal kunnen de passagiersgegevens veilig en snel worden aangeleverd door de luchtvaartmaatschappijen. Op die manier kunnen gegevens van vliegtuigpassagiers worden geanalyseerd op reisbewegingen van terroristen en internationale criminelen. Dit draagt bij aan het voorkomen, opsporen en vervolgen van ernstige criminaliteit en terrorisme.

Nederlandse technologie voor bestrijding terrorisme

In het najaar van 2018 kwam het systeem TRIP uitgebreid in het nieuws. Het kabinet bood de Verenigde Naties namelijk een opsporingssysteem tegen terroristen aan. Toenmalig minister Blok van Buitenlandse Zaken overhandigde het detectiesysteem in het hoofdkwartier van de VN in New York. Ook VN-secretaris-generaal Guterres, koningin Máxima, premier Rutte en Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding waren  daar bij.

VN-delegatie
Beeld: ANP
Vlnr Premier Rutte, koningin Máxima, VN-topman Guterres, minister Blok.

Meer weten?

Wilt u meer informatie over dit informatiesysteem? Neemt u dan contact op met ons klantencentrum. Zij kunnen u verder helpen met uw vragen.