Afvaardiging Nationaal Archief op werkbezoek in Zutphen

"Je beseft steeds weer dat achter elk document een mensenleven met een heel verhaal zit." Dat is het beeld dat Afelonne Doek, de Algemeen Rijksarchivaris, naar eigen zeggen meeneemt van haar bezoek aan de Justitiële Informatiedienst (Justid) in Zutphen. Eind maart hebben we haar, samen met een afvaardiging van het Nationaal Archief, een kijkje achter de Justid-schermen geboden.

Algemeen Rijksarchivaris Afelonne Doek (rechts) wordt rondgeleid bij Justid in Zutphen

In vogelvlucht hebben we onze informatiediensten gepresenteerd, de diensten die we elke dag aan onze ketenpartners leveren. Aansluitend is er een uitgebreid bezoek gebracht aan onze zogenoemde scanstraten, die gebruikt worden om grote hoeveelheden dossiers te digitaliseren. Daarbij hebben de professionele verwerking van gevoelige informatie, de omgang met vaak tijd-kritische processen en de persoonlijke verhalen van de scanoperators indruk gemaakt op de bezoekers.

Tijdens de lunch heeft de ontmoeting een verdere inhoudelijke verdieping gekregen met de toelichting op de informatiehuishouding binnen het departement, de nut en noodzaak van digitalisering van papieren archieven en de vakkundige uitleg bij de specialistische systemen die Justid inzet voor duurzame archivering. Aan het einde van het bezoek zijn de raakvlakken van de dienstverlening van Justid en het Nationaal Archief verkend. Daarbij zijn afspraken gemaakt voor de samenwerking in de nabije toekomst.