Weten wat je wilt: de sleutel tot een succesvolle stage?

Een goede voorbereiding is het halve werk. Dat merkten vorig jaar zowel HBO-rechtenstudente Boshra Bassam als haar stagebegeleider Marina Zoet, manager bij de Justitiële Informatiedienst (Justid). Marina had met het juridisch cluster van Justid een aantal concrete afstudeeropdrachten opgesteld. Een aantal van die opdrachten sloot aan bij de wensen van Boshra, die zocht naar een passende opdracht. Een match was snel gemaakt en in september vorig jaar kon de Windesheim-studente bij Justid aan de slag. Samen met Marina blikt ze nu terug op een succesvolle stage. “Justid had een specifieke vraag, ik vond het leuk om daarop te solliciteren.”

Boshra Bassam en Marina Zoet

De afstudeeropdracht van Boshra bestond uit twee delen: als eerste heeft zij voor het juridisch cluster een jurisprudentiebank opgesteld, gevuld met uitspraken van rechtbanken en de Raad van State. Deze uitspraken kunnen door Justid worden gebruikt in juridische procedures. Daarnaast heeft Boshra onderzocht in welke mate Justid gebruik zou kunnen maken van mediation in bezwaar- en beroepsprocedures.

Bewuste keus

 “Sommige studenten waren al maanden van tevoren bezig met hun afstudeerstage”, erkent Boshra. Toch maakte zij zich vooraf niet zo druk. “Ik ben op een gegeven moment online gaan zoeken. Toen zag ik op LinkedIn de vacature voor deze afstudeerstage bij Justid. Ik vond de vacaturetekst erg leuk en wat ik ook leuk vond, was dat er bij Justid vraag was naar een speciaal product. Ik dacht toen: daar ga ik voor.”

Voordat Boshra bij Justid terecht kwam, had ze al een stage gevolgd bij een advocatenbureau. De Justitiële Informatiedienst is wel wat anders, beaamt ze. “Het is me goed bevallen”, vertelt Boshra. Ze heeft bewust gekozen voor Justid en weet ook al wat ze na haar studie gaat doen. “Ik wil eerst een paar maanden werken, daarna wil ik een internationale master gaan doen.”

Behoefte

Boshra is de eerst student die binnen de juridische afdeling van Justid is afgestudeerd. “In het verleden kreeg onze afdeling ook wel verzoeken om stagestudenten op te nemen, maar die werden vaak afgewezen”, verklaart Marina, die tot voor kort het juridisch cluster als manager onder haar hoede had. De redenen? “Geen tijd, en de vragen van studenten pasten niet binnen de afdeling. Toen zijn we gaan nadenken: waar hebben wij als afdeling behoefte aan? We wilden iets laten doen waar we de komende jaren ook iets aan zouden hebben.”

Marina bedacht met haar afdeling daarop vijf onderwerpen. Toen was het voor Marina en haar collega’s ineens duidelijk: “Ja, wij hebben wél ruimte voor stagiairs, maar dan wel op deze onderwerpen.” Voor Marina vormden stageplekken ook de mogelijkheid om meer bekendheid te geven aan een betrekkelijk onbekend wetsgebied waar Justid veel mee te maken heeft: de Wet justitiële en strafvorderlijke gegevens (Wjsg). “Dit was een manier voor ons als juridische afdeling om te laten zien wat wij in de praktijk doen.”

Goede ervaringen

Twee van deze onderwerpen zijn nu met succes opgepakt door Boshra. “Ik ben heel positief over mijn afstudeerstage, ondanks dat vanwege corona alles online moest. We hadden wekelijks overleg. Ik kon krijgen wat ik nodig had, denk bijvoorbeeld aan een laptop of toegang tot systemen. We hadden doorlopend contact en ik kreeg altijd feedback als ik er om vroeg. Iedereen was heel benaderbaar, ik kon bij vragen bij iedereen terecht.”

Is Justid een leuke organisatie om af te studeren? “Zeker”, antwoordt Boshra. “Er werken veel jonge mensen bij Justid.” Ze stelt daarnaast dat de Wsjg een boeiend rechtsgebied is. “Een rechtsgebied dat veel mensen heel interessant zouden vinden, maar waar je zelf niet een-twee-drie op zou komen.”

En hoe blikt Marina terug? “Het was voor mij een beetje pionieren, en dat in coronatijd. Maar Boshra draaide als volwaardig medewerker mee in het cluster. Ze sloot aan bij overleggen en kreeg mee wat wij doen in het dagelijks leven. Ik ben heel blij met wat ze heeft opgeleverd, aan beide kanten hebben we volgens mij hele goede ervaringen opgedaan.”

Meer weten over stage- en afstudeermogelijkheden binnen Justid? Neem dan contact op met het stagebureau via info@justid.nl.