Een stage bij Justid: werken aan jezelf én werken aan een betere maatschappij

Het is belangrijk om van tevoren te bedenken wat je wilt. Deze tip geven ontwikkelaar Emin Torun en teamleider Tim Luursema aan zowel studenten als stagebegeleiders. De twee medewerkers van de Justitiële Informatiedienst (Justid) spreken uit ervaring. Inmiddels werkt Emin bij het DevOpsteam Portalen en Samenwerking, maar zijn eerste kennismaking met Justid was vorig jaar als stagiair bij het team van het Justitieel Informatie Punt, oftewel het JIP-team. Tim was destijds zijn begeleider. “Het was mijn intentie om een steentje bij te dragen aan de samenleving, en dat is absoluut gelukt”, aldus Emin.

Emin Torun en Tim Luursema

Het is begin 2021: Emin studeert Software Engineering aan de Hogeschool Amsterdam. Hij is op dat moment van plan om een stage te volgen bij een groot bedrijf in Amsterdam. Emin: “Ik ben toen gebeld door Rijks I-Stage. Ze hadden opdrachten open staan die met spoed ingevuld moesten worden en vroegen of ik belangstelling had. Dat had ik zeker!”

Eén van de opdrachten kwam vanuit het JIP-team van Justid. Het JIP levert informatieproducten aan gebruikers. Volgens Emin gaat het in de praktijk om verschillende soorten informatie. “Informatieproducten worden los getoond aan gebruiker, de uitdaging was om informatie doelgerichter te tonen.”

Een beter Nederland

Emin is enthousiast over de opdracht en besluit daarop om zijn afstudeerstage bij Justid te gaan doen. “De opdracht in Amsterdam was meer software-gerelateerd, in de opdracht van Justid was meer ruimte om mezelf te ontwikkelen.” Daarnaast wilde Emin graag aan de slag voor de overheid. “Commerciële bedrijven hebben uiteindelijk maar één doel: winst maken. De overheid is gericht op een beter Nederland. De overheid maakt waar we nu zijn en ik besefte dat ik daar graag aan wilde bijdragen.”

De afstudeeropdracht van Emin was mede afkomstig uit de koker van Tim. “Binnen Justid hadden we een aantal opdrachten bedacht”, legt Tim uit. “Dat kwam onder meer voort vanuit mijn wens om een stagiair te begeleiden. Een collega die al vaker studenten heeft begeleid gaf me toen de goede tip om alvast een aantal opdrachten voor te bereiden.”

Goede afstemming

De afstudeerstage van Emin neemt vijf maanden in beslag. Tim: “We hadden wekelijks contact. Het was midden in de coronaperiode, dus we hebben elkaar heel lang alleen digitaal gezien.” Het takenpakket van Tim veranderde in die tijd, waardoor hij wat verder van het JIP-team kwam te staan.” Dat had echter geen gevolgen voor het overleg tussen Emin en Tim. “Inhoudelijk kon Emin terecht bij het team, ik had vooral de helikopterview. We hadden elke keer een goede afstemming over waar de behoefte op dat moment lag”, vertelt Tim.

In juli 2021 rondt Emin zijn afstudeeropdracht af met een 9. “De examinatoren waren erg enthousiast, dat had ik niet in die mate verwacht”, aldus Emin. “Het was bij vlagen een stressvolle periode, maar Tim heeft mij enorm geholpen. Op het MBO had ik al twee stages gedaan, op het HBO nog een meeloopstage, maar mijn afstudeerstage was vele malen beter dan al die vorige stages.”

Ontwikkelaar

Na zijn stage greep Emin de kans om te solliciteren bij Justid. “Ik ben gestopt in de vakantieperiode. Tijdens mijn vakantie had ik mijn sollicitatiegesprek en daarna kon ik aan de slag als ontwikkelaar. Er is een verschil met wat ik nu doe en wat ik tijdens mijn stage heb gedaan. Ik hou me nog steeds bezig met software ontwikkelen, maar mijn stage richtte zich vooral op onderzoek en het bouwen van een zogeheten proof of concept. Ik heb gemerkt dat qua ontwikkelmogelijkheden alles mogelijk is binnen Justid. Ik wil mezelf ook continu ontwikkelen en ik zie dat daar rekening mee wordt gehouden. Ik merk dat er wat dat betreft mensen achter je staan.”

Een baan bij Justid of een andere overheidsorganisatie kan Emin van harte aanbevelen. “Ik zou tegen studenten die een stage of baan zoeken zeggen: denk ook aan de mogelijkheid om te werken voor de overheid en ga er honderd procent voor.”

Meer weten over stage- en afstudeermogelijkheden binnen Justid? Neem dan contact op met het stagebureau via info@justid.nl