‘Justid is een plezierige organisatie waarin mensen het verschil maken’

Bewondering, verwondering en trots. Deze drie woorden staan centraal in de terugblik van Marjan Bakker op haar eerste honderd dagen als nieuwe algemeen directeur van de Justitiële Informatiedienst. “Ik ben in een plezierige organisatie binnengestapt waarin mensen het verschil maken, door de hoge persoonlijke betrokkenheid en ieders kennis. Dat is een groot goed”, aldus Marjan.

Marjan Bakker

Dienstverlening

Marjan vervult sinds half september vorig jaar de functie van algemeen directeur als opvolger van Wijnand Lodder. Ze was werkzaam bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland als directeur Klant, Advies en Informatie. Ook had ze daar de rol van Chief Data Officer. Voor die tijd werkte ze onder meer bij het CJIB als directeur Coördineren en Informeren en was ze volop betrokken in het executiedomein van de strafrechtketen. Werken in de uitvoering,(digitale) dienstverlening, leiderschap en data vormen een rode draad in de carrière van Marjan.

De kennis die zij heeft opgedaan komt haar goed van pas. “Mijn ervaring met het leiden van organisaties wil ik bij Justid inzetten om aan te sluiten bij de behoeften van onze partners. In dienstverlening ben ik goed thuis. Ik herken daardoor de belangen van onze ketenpartners, bijvoorbeeld als het gaat om het gebruik en belang van kwalitatief goede informatie en de maatschappelijke relevantie. Wat voor hen vooral een middel is om doelen te bereiken, is voor ons ‘core business’.”

Kennismaken

De eerste honderd dagen bij Justid heeft Marjan besteed aan het kennismaken met medewerkers en het werk dat zij doen. Ze was hiervoor in de vestigingen van Justid in Almelo, Den Haag, Leeuwarden en Zutphen. Daarnaast heeft ze kennisgemaakt met andere stakeholders buiten Justid. Ze heeft fysiek én online een groot aantal persoonlijke gesprekken gevoerd om zo een breed beeld te kunnen vormen van Justid als organisatie, die toegevoegde waarde levert voor meerdere ketens. “Ik kijk terug op een drukke en plezierige tijd, met heel veel nuttige informatie. Buiten en binnen Justid. Aan onze binnenkant heb ik gemerkt dat iedereen erg betrokken is bij het werk, de motivatie is hoog om het goed te willen doen.”

Na het ophalen van alle indrukken, ervaringen, visies en wensen heeft Marjan de kerstvakantie besteed aan het uitwerken van haar beeld van Justid. Uit dit beeld komen bewondering, verwondering én trots naar voren. “De mensen maken echt het verschil bij Justid. We willen heel graag met zijn allen dat het goed gaat. Ik heb voor nu een breed beeld kunnen vormen van de organisatie en heb dat de afgelopen tijd gedeeld met betrokkenen. Het is nu aan de organisatie als geheel om de volgende logische stappen te bepalen”, legt Marjan uit.

Kruispunt

Ze concludeert dat Justid op een soort kruispunt staat. “We hebben een grote verscheidenheid aan diensten in huis. Ook hebben we de eerste stappen met onze nieuwe status als agentschap gezet. Nu is het zaak om ons verder te ontwikkelen, met behoud van al het goede wat er is. Als jongvolwassen organisatie groeien we door naar een dienst met nog meer impact. De uitdagingen in de ketens blijven namelijk onverminderd groot. Kansen zijn er volop om onze toegevoegde waarde te vergroten. En uiteraard gaat dat niet vanzelf; we leren en verbeteren elke dag”

Wat gaat de omgeving merken van de komst van Marjan nu haar eerste honderd dagen erop zitten? “Die vraag krijg ik vaker”, antwoordt ze. “Het beeld dat ik heb gekregen van de organisatie is persoonlijk, een beeld van mij. Mijn indrukken heb ik vervolgens gedeeld maar ik ben niet de enige die bepaalt wat er nu moet gebeuren. Het is aan ons als organisatie  om keuzes te maken en er opvolging aan te geven.”

Wel kunnen mensen iets merken van de verbindende rol die Marjan wil spelen, zowel intern als extern. “Ik ben ervan overtuigd dat het meer dan ooit van belang is om als organisatie van buiten naar binnen te kijken. Alleen zo kunnen we optimaal aansluiten op de wensen en behoeften van onze opdrachtgevers en gebruikers. Ik hoop dat zij dit gaan merken.”

Trots

Marjan is trots op wat Justid tot nu toe heeft bereikt en kijkt er naar uit om de doorontwikkeling van Justid in goede banen te leiden. “We komen ergens vandaan en hebben iets moois opgebouwd. Zonder heden en verleden bestaat er geen toekomst. Ik vertrouw erop dat we doorgaan op de goede weg met de keuzes die we nog moeten maken.”