Afstuderen bij Justid: ‘Veel ruimte en vrijheid om écht na te denken over mijn onderzoeksvraag’

Het zit er op voor onze stagiair Wouter van Dijk. Na vijf maanden heeft hij zijn afstudeeropdracht binnen de Justitiële Informatiedienst (Justid) afgerond. Vanuit de opleiding Technology & Liberal Arts and Sciences aan Universiteit Twente deed Wouter onderzoek naar de cultuur binnen Justid. Een opdracht die hij de afgelopen maanden nog specifieker maakte door zich te richten op kennisdeling binnen de organisatie.

Wat heb je precies onderzocht?

“Ik ben begonnen met het onderzoeken van de cultuur binnen Justid. Vanuit de organisatie kreeg ik veel ruimte om daarin een nuttige benadering te vinden. Uiteindelijk kwam ik uit op kennisdeling, met de focus op kennisdeling tussen teams en afdelingen, maar ook tussen de verschillende locaties. Justid is namelijk verdeeld over vier locaties in Almelo, Zutphen, Leeuwarden en Den Haag. Ik onderzocht onder andere wat stimulerende factoren kunnen zijn in het delen van kennis.”

Hoe ben je bij Justid terecht gekomen?

“Tijdens mijn opleiding kwam ik erachter dat ik de bestuurskundige richting heel leuk vind en ik werk graag mee aan het maatschappelijk belang. Zodoende werd ik door een vriend gewezen op www.werkenvoornederland.nl, waarop alle vacatures bij Justid worden geplaatst, ook voor stagiaires en trainees. De vacature sloot goed aan bij mijn opleiding en interesse en bood veel vrijheid.”

Kun je daar iets meer over vertellen?

“Mijn opdracht was het onderzoeken van de organisatiecultuur. Omdat het een vrij brede opdracht was, kreeg ik veel ruimte en vrijheid om deze specifieker te maken. Om écht na te denken over de onderzoeksvraag, zeg maar. Iets wat de stage voor mij extra leerzaam maakte.”

Hoe is het om stage te lopen bij Justid?

“Ik heb het als erg plezierig ervaren. Ik ben goed begeleid en iedereen is bereid om mee te denken en te helpen. Voor mijn onderzoek heb ik veel mensen gesproken van verschillende afdelingen en teams. Belangrijk bij een opdracht als deze, omdat ik natuurlijk niet diegene ben die daadwerkelijk op de werkvloer zit, maar wel moet onderzoeken wat men doet en waarom men het zo doet. Fijn om op deze manier ‘in de realiteit’ te zitten.”

Jouw stage is afgerond en je scriptie is goed beoordeeld. Wat laat jij achter bij Justid?

“Een belangrijke voorwaarde voor kennisdeling is vertrouwen. Iets dat bij Justid iets vanzelfsprekends is. Mensen kijken positief naar elkaar en zijn bereid om elkaar te helpen. Ook is het van belang om elkaar te leren kennen. Die drempel moet zo laag mogelijk zijn. Bij Justid wordt dit gefaciliteerd en gestimuleerd door onder andere inspirerende werk- en ontmoetingsruimtes. Maar ook de Justid Academy draagt hieraan bij met opleidingen en onderzoek.” 

Gaan we je nog eens terugzien bij Justid? 

“Wie weet. Eerst wil ik graag mijn master in Bestuurskunde halen aan de Universiteit Leiden. Ik heb het in elk geval erg naar mijn zin gehad bij Justid en raad andere stagiaires zeker aan de vacatures in de gaten te houden. Er is in elk geval opvolgend aan mijn onderzoek een nieuwe opdracht voor een afstudeerder/trainee uitgezet, waarin wordt verdergegaan met de resultaten uit mijn onderzoek."

Net als Wouter stagelopen bij Justid? De opdracht waar Wouter naar verwijst, vind je hier. Alle andere vacatures bij Justid vind je op www.werkenvoornederland.nl. Of neem contact op met het Stagebureau via stagebureau@justid.nl.