Klachtenregeling

Waar mensen werken, gaat weleens iets mis. Dit kan dus ook gebeuren bij de Justitiële Informatiedienst (Justid). Bent u niet tevreden over hoe we hebben gehandeld, dan kunt u hier een melding van maken. Dit geeft ons de mogelijkheid om het op te lossen en onze dienstverlening te verbeteren.

Een klacht indienen kan op de volgende manieren:

  • digitaal, door een e-mail te sturen naar info@justid.nl;
  • schriftelijk, door een brief met te sturen naar de Justitiële Informatiedienst, Postbus 337, 7600 AH te Almelo;
  • telefonisch, door contact op te nemen met Klant Contact en Service Justid via 088 998 90 00.

Geef aan dat het om een klacht gaat en vergeet niet uw contactgegevens (naam, e-mailadres en telefoonnummer) te vermelden of door te geven.

Aan het indienen zijn geen kosten verbonden.

Wat gebeurt er met uw klacht?

  • De ontvangst bevestigen wij schriftelijk of per e-mail. Hierna neemt de klachtencoördinator contact met u op. Deze zorgt dat uw klacht zorgvuldig en tijdig wordt behandeld. In het gesprek heeft u de gelegenheid om uw klacht toe te lichten. Dit bent u niet verplicht. Samen wordt gekeken naar een oplossing.

Als wij uw klacht niet in behandeling kunnen nemen, ontvangt u hierover een gemotiveerde brief. Dit kan zijn omdat het gaat om iets van langer dan een jaar geleden of om een klacht die al eerder door ons is behandeld. Als uw klacht betrekking heeft op een besluit, dan kijken wij of het (ook) als bezwaarschrift moet worden behandeld. Uw klacht wordt behandeld binnen zes weken. Als dat nodig is, dan wordt deze termijn met maximaal vier weken verlengd.

Vragen

Als u vragen heeft over uw (ingediende) klacht kunt u contact opnemen met Klant Contact en Service Justid via telefoonnummer 088 998 90 00.

Meer informatie

De klachtenregeling van Justid vindt u hier.

Overzicht klachtbehandeling 2024

In 2024 zijn vijf klachten over Justid ontvangen. Eén klacht was op 31 december 2024 nog in behandeling.
 

  • Een van de vier afgehandelde klachten ging over het gebruik van bepaalde begrippen in de beantwoording van vragen over de registratie van justitiële gegevens. We hebben uitleg gegeven over het gebruik van deze woorden.
  • Naar aanleiding van een klacht over de gang van zaken bij inzage in het zogenoemde persoonsdossier hebben we gekeken naar mogelijke verbetering van de informatie op de website van Justid en het werkproces.
  • Bij een klacht over de behandeling van een informatieverzoek ging het om de log-gegevens van een instantie die justitiële gegevens had bevraagd. De log-gegevens wanneer er was bevraagd, waren niet meer beschikbaar. Omdat er geen wettelijke verplichting was om die gegevens te bewaren, was dit niet verwijtbaar. Wel hebben we uitleg kunnen geven over de gang van zaken. De klager gaf aan blij te zijn met die informatie.
  • Een klacht over het bericht van Justid, dat niet meer wordt gereageerd op terugbelverzoeken en e-mailberichten van gelijke strekking, heeft niet geleid tot een ander standpunt. Hier was sprake van een bijzondere situatie. Die situatie was vooraf  zorgvuldig bekeken. Het ging om een grote hoeveelheid e-mails en terugbelverzoeken, met dezelfde strekking. Daar was al meerdere keren op gereageerd.

Daarnaast heeft de Nationale ombudsman in 2024 onderzoek gedaan naar een klacht die in 2023 door Justid is behandeld. Die klacht ging over de bewaartermijn van justitiële gegevens en het vaststellen van de juistheid van de bewaartermijn. De ombudsman concludeerde dat het standpunt van Justid in grote lijnen voldoende is onderbouwd en niet onjuist is. Daarom heeft de ombudsman geen aanleiding gezien voor een uitgebreider onderzoek. Wel plaatst de ombudsman het onderwerp in een breder kader, namelijk de kwaliteit van (justitiële) gegevens die worden aangeleverd. De duidelijke boodschap van de Nationale ombudsman is dat burgers moeten kunnen vertrouwen op de juistheid van de gegevens die door de overheid worden geregistreerd.