Bij de Justitiële Informatiedienst Almelo werken ze aan een veiliger Nederland

Onze algemeen directeur Wijnand Lodder vertelt in de Tubantia wat de Justitiële Informatiedienst in Almelo precies doet. “Justitiële Informatiedienst Almelo stroomlijnt allerlei informatie en maakt daarmee Nederland een stukje veiliger.

Ze doen hun werk in relatieve stilte. Wat er precies gebeurt in het pand aan de Burgemeester Raveslootsingel, dat schreeuwen ze bij de Justitiële Informatiedienst niet bepaald van de daken. Maar de verhuizing van Justid - zoals de organisatie kortweg heet - naar een pand  aan de rand van het Almelose centrum is volgens directeur Wijnand Lodder wel een goede gelegenheid reden om - meer dan voorheen - naar buiten te treden.

Directeur Wijnand Lodder voor het pand van de Justitiële Informatiedienst aan de Burgemeester Raveslootsingel.
Beeld: Lenneke Lingmont
Directeur Wijnand Lodder voor het pand van de Justitiële Informatiedienst aan de Burgemeester Raveslootsingel.

Cruciale informatie

De naam doet het al vermoeden, maar de Justitiële Informatiedienst zorgt ervoor dat cruciale informatie op het juiste moment beschikbaar is voor justitie. En als het moet gebeurt dat ook snel. Op die manier weet de ene hand van justitie wat de andere doet, en dat is belangrijk.

Het maakt Nederland volgens Justid veiliger en rechtvaardiger. De vragen die bij Justid binnenkomen, kunnen divers zijn. Justid is er als justitie of politie meer willen weten over het strafverleden van iemand, als vingerafdrukken moeten worden vergeleken, als er meer informatie nodig is over een gezinssituatie of als het strafverleden (in de volksmond strafblad) moet worden ingezien.

Te klein

Tot begin dit jaar was Justid aan de Egbert Gorterstraat de overbuurman van de Rechtbank Overijssel. „Maar dat pand was gewoon te klein geworden. Dat pand was bovendien verouderd en vonden we niet meer passen bij onze manier van werken”, zegt Wijnand Lodder. Hij is algemeen directeur van de Justitiële Informatiedienst, die in Nederland vier vestigingen heeft. Almelo is de hoofdvestiging, er werken 300 mensen.

Een rondleiding door het pand van Justid is eigenlijk nauwelijks interessant voor een buitenstaander. Overal in het gebouw - de organisatie zetelt in het voormalige belastingkantoor - zitten mannen en vrouwen achter beeldschermen. Door verbindingen te maken - dat is eigenlijk het belangrijkste werk - zorgen de medewerkers  ervoor dat de juiste informatie voor de juiste instantie voorhanden is.

Algemeen directeur Wijnand Lodder
Beeld: Lenneke Lingmont
Algemeen directeur Wijnand Lodder

Belangrijk werk

Het is belangrijk werk dat hier in Almelo gebeurt, benadrukt Lodder. „Een diender op straat heeft tegenwoordig meerdere apps. Hij moet snel kunnen zien wie hij voor zich heeft.” Justid zorgt ervoor dat die informatie snel beschikbaar is. „Dat is wat we doen: ervoor zorgen dat cruciale informatie op het juiste moment beschikbaar is. Die informatie koppelen we, zodat het in de app geschikt is voor de politie-agent op straat”, zegt de algemeen directeur van Justid.

In een wereld waarin technologie een steeds grotere rol speelt is het belangrijk dat al die informatiekanalen met gegevens voor de juiste instanties beschikbaar zijn. Een dossier moet op tijd worden aangevuld met bijvoorbeeld een nieuw strafbaar feit. Waarbij uiteraard de privacy ook moet zijn gewaarborgd, Justid wordt daarop ook gecontroleerd. „Privacy is belangrijk”, stelt Lodder, maar hij koppelt daaraan meteen een vraag: „Veiligheid, hoeveel is je dat waard?”

"Privacy is belangrijk, maar hoeveel is veiligheid je waard?"

E&S

De app die agenten gebruiken heet E&S, dat staat voor Executie en Signalering. De app is volgens Justid een mooi resultaat van de intensieve samenwerking met politie en het Centraal Justitieel Incassobureau. De nieuwe app is een hulpmiddel om het aantal voortvluchtige veroordeelden te verminderen. En de app wordt op dit moment nog verder ontwikkeld; er komen meer gebruiksmogelijkheden en signaleringsgronden.

Bij het beschikbaar maken van al die informatie werkt Justid samen met veel andere organisaties. Uiteraard met alle organisaties die aan justitie zijn gelieerd. Maar luchthavens en luchtvaartmaatschappijen liggen misschien minder voor de hand.

Lodder: „Sinds 18 juni zijn luchtvaartmaatschappijen verplicht om gegevens van hun passagiers op alle vluchten van en naar Nederland door te geven aan een nieuwe eenheid van de marechaussee: de Passagiersinformatie eenheid, Pi-NL.” Daarvoor wordt gebruikgemaakt van een systeem dat door de vakmensen van Justid is ontwikkeld. Belangrijk werk, want dankzij de informatie die via dit Travel Information Portal voorhanden is wordt terrorisme en zware criminaliteit voorkomen.

"Belangrijk werk, want dankzij de informatie wordt terrorisme en zware criminali­teit voorkomen"

Papieren achterstand

Justid helpt ook mee bij wegwerken van de ‘papieren achterstand’ die het ministerie van Justitie en Veiligheid heeft. Een deel van de documenten bij het ministerie is alleen op papier beschikbaar. Justid digitaliseert en bewerkt de documenten, de scans worden voorzien van metadata met Artificial Intelligence. Daardoor zijn documenten eenvoudig terug te vinden en kunnen ze snel worden gedeeld.

Een open dag bij Justid Almelo zal er misschien niet snel komen. Maar een verhaal over zijn organisatie in de krant is volgens Lodder ook goed ‘om mensen te laten zien wat er achter de voordeur gebeurt.’ Want Justid is een grote werkgever in Almelo en het bedrijf kan altijd goede mensen gebruiken. Op dit moment zijn er zelfs zeven vacatures. Een goede projectleider, development- of testengineer of technische applicatiebeheer kan zo aan de slag aan de Burgemeester Raveslootsingel.”

Bron: Tubantia