Vrijheid en verantwoordelijkheden als basis voor een voorspoedige stage

Het stagebureau van de Justitiële Informatiedienst (Justid) bemiddelt bij allerlei stages binnen de organisatie. Eén van de studenten die de afgelopen tijd een bijdrage aan het werk van Justid heeft geleverd, is Pieter Grijpma (23). Hij studeert Integrale Veiligheidskunde aan de NHL Stenden Hogeschool in Leeuwarden en ging voor het cluster Beveiliging van de afdeling Control van Justid onder meer aan de slag met de voorbereidingen voor een cyber-crisisoefening.

Kelly van der Woning en Pieter Grijpma

Hoe komt een derdejaarsstudent Integrale Veiligheidskunde bij Justid uit om stage te lopen? “Een familielid van mij kende iemand bij Justid, en zo ben ik hier terecht gekomen”, vertelt Pieter. “Ik kende de organisatie nog niet. Via de website van Justid ben ik het een en ander te weten gekomen. Ik heb mijn CV en een motivatiebrief opgestuurd en na een tijdje kreeg ik daar een positieve reactie op.”

Crisismanagement

Pieter werd gedurende zijn stage begeleid door Chief Information Security Officer (CISO) Kelly van der Woning. Hoe is de opdracht van Pieter tot stand gekomen? Kelly legt uit dat er binnen de organisatie behoefte was aan een aantal werkzaamheden op het vlak van crisismanagement. Er moest bijvoorbeeld een cyber-crisisoefening worden georganiseerd. Ook bestond er binnen de afdeling beveiliging de wens om op Justid toegespitste ‘templates’ op te laten stellen. Dat zijn speciale protocollen die tijdens of na een crisis gebruikt kunnen worden als systemen die verloren zijn gegaan opnieuw moeten worden opgebouwd.

“Via verschillende kanten kreeg ik op een gegeven moment te horen dat er met Pieter een mogelijke kandidaat was voor deze klussen”, vertelt Kelly. Pieter werd direct enthousiast toen hij de opdrachten onder ogen kreeg. “Er was een goede match met mijn opleiding. In het tweede jaar volg je bijvoorbeeld een periode het vak crisisbeheersing.” Het voorbereiden van een crisisoefening sloot daar volgens hem goed op aan. In september vorig jaar is hij bij Justid aan de slag gegaan.

“Vanuit de beveiligingsafdeling vinden we het noodzakelijk om periodiek crisisoefeningen te organiseren”, vertelt Kelly verder. “Pieter heeft verkend welke opties en vormen er op dit moment allemaal voor ons zijn.” Het einddoel is volgens Kelly dat er uiteindelijk vaker binnen Justid getraind en geoefend wordt, om goed voorbereid te zijn als er zich een daadwerkelijke crisis voordoet.

Prettige samenwerking

Kelly is blij met het werk van Pieter. “De samenwerking verliep heel prettig. Hij heeft ons werk uit handen genomen. Op een gegeven moment weet je hoe los je iemand kan laten, en dat ging heel goed. Ik denk oprecht dat als je stagiairs vrijheid en verantwoordelijkheden geeft, dat ze zich er ook naar gaan gedragen. Dat is niet om druk op te voeren, maar zo is het later op de werkvloer ook.” Pieter beaamt dat hij de ruimte en vrijheden kreeg om zelf zaken aan te pakken. “Ik werd wel in het diepe gegooid op deze manier. Maar als ik een vraag had, dan was Kelly beschikbaar. Ik kon haar altijd bellen of skypen.”

"Ik denk oprecht dat als je stagiairs vrijheid en verantwoordelijkheden geeft, dat ze zich er ook naar gaan gedragen"

Pieter is inmiddels klaar met zijn stage. Hij blikt tevreden terug. “Ik ben ook bezig met een premaster juridische bestuurskunde. Dat speelde ook mee bij mijn wens om ervaring bij Justid op te doen. Of ik Justid aan zou bevelen bij andere studenten? Dat ligt een beetje aan de onderwerpen. Als je als student Integrale Veiligheidskunde interesse hebt in informatiebeveiliging, dan zeker.”

Meer weten over stage- en afstudeermogelijkheden binnen Justid? Neem dan contact op met het stagebureau via info@justid.nl.