In de strafrechtketen werken verschillende organisaties aan de opsporing, vervolging en berechting van daders en een goede uitvoering van straffen. De strafrechtketendatabank (SKDB) is het systeem dat de strafrechtketen ondersteunt bij het bepalen van de leidende identiteit in strafzaken. In de SKDB worden de naam en andere persoonlijke gegevens (de personalia) van een verdachte of veroordeelde opgeslagen onder het unieke strafrechtketennummer (SKN) van die persoon.1 Het SKN is het middel om binnen de strafrechtketen te communiceren over wie het gaat. Als er een persoon wordt ingeschreven bij de SKDB met een set van personalia door bijvoorbeeld de politie, wordt een algoritme in de SKDB gebruikt bij het bepalen of de persoon al een SKN heeft. Als dit het geval is, kunnen nieuwe gegevens onder het bestaande SKN geplaatst worden. Als de persoon nog geen SKN heeft, wordt er een nieuw SKN aangemaakt en komen de gegevens daaronder te staan.
1 De wettelijke basis voor deze taak wordt gevormd door artikel 27b van het Wetboek van Strafvordering en het Besluit Identiteitsvaststelling verdachten en veroordeelden.
Waarom wordt hierbij een algoritme gebruikt?
Het doel van het algoritme is om de aangeleverde personalia te vergelijken met de gegevens in de SKDB. Er komen te veel sets met personalia per dag binnen om de taak handmatig uit te voeren, daarom wordt hier een algoritme gebruikt als hulpmiddel. De toegevoegde waarde van het algoritme in dit proces is dat het enorm veel tijd bespaart. Het is onmogelijk om alle aangeleverde personalia handmatig te matchen. Ook kan inzet van het algoritme onjuistheden door menselijk handelen voorkomen en/of beperken.
Het algoritme volgt de regels die zijn meegegeven aan het algoritme door experts van de Justitiële Informatiedienst (Justid) op het gebied van identiteitsvaststelling. Dit wordt ook wel een rule based algoritme genoemd. Het algoritme zoekt middels deze regels eerst of er voldoende overeenkomst met een bestaande registratie te vinden is waar de nieuwe set met personalia automatisch aan gekoppeld kan worden. Als dit niet het geval is, kijkt het algoritme aan de hand van de regels of er registraties van personen zijn die veel overeenkomst met de aangeleverde set personalia hebben. In deze laatste situatie wordt deze suggestie van het algoritme voorgelegd aan een medewerker van de Matching Autoriteit. De medewerker van de Matching Autoriteit onderzoekt dan of de aangeleverde set personalia en het gevonden resultaat van het algoritme dezelfde persoon betreft.
Uw gegevens worden gebruikt door het algoritme als u veroordeeld bent voor een strafbaar feit of verdacht wordt van een strafbaar feit nadat uw identiteit is vastgesteld. De gegevens die gebruikt worden, zijn de gegevens die door andere organisaties in de strafrechtketen aan de SKDB zijn aangeleverd 2 en de gegevens die in de Basisregistratie Personen (BRP) of de Basis Voorziening Vreemdelingen (BVV)3 zijn opgenomen.
2 zie artikel 2 van het Besluit Identiteitsvaststelling verdachten en veroordeelden
3 De BVV wordt geraadpleegd indien u een vreemdeling bent die verdacht wordt van, of veroordeeld is voor, een strafbaar feit.
Als er sprake is van voldoende overeenkomst, dan plaatst het algoritme de aangeleverde personalia automatisch onder een bestaand SKN. Als er alleen een mogelijke overeenkomst, dus zonder voldoende zekerheid, wordt gevonden door het algoritme, dan is er altijd sprake van een menselijke tussenkomst, waarbij de uitkomsten van het algoritme worden onderzocht.
Zorgvuldige matching is van belang, daarom wordt het algoritme bij wijzigingen getest. Correctieverzoeken en incidenten die wijzen op mogelijke fouten worden onderzocht en leiden waar dat aan de orde is tot verbetervoorstellen en verbeteringen.
Het algoritme wordt enkel door de Justitiële Informatiedienst gebruikt. De SKN’s die worden toegekend met behulp van het algoritme, worden door partijen die zijn aangesloten bij de strafrechtketen gebruikt.
Het algoritmeregister geeft misschien niet antwoord op al uw vragen. U kunt daarom bellen of mailen met onze medewerkers van Klant Contact en Service.