Van student software-engineering naar SKDB-developer bij Justid

Wouter (28) werkt sinds juni vorig jaar als developer bij de Justitiële Informatiedienst (Justid). Hij koos bewust voor een baan bij Justid nadat hij in de periode daarvoor er met succes zijn afstudeerstage had gevolgd. “Ik vind het leuk om ingewikkelde technische vraagstukken op te lossen. En bij Justid zijn vraagstukken niet alleen technisch, maar ook functioneel uitdagend. Dat is waar ik naar op zoek was.”

Hoe kom je als student bij Justid terecht? “Ik ben in april 2020 begonnen met het zoeken naar een afstudeerplek”, vertelt Wouter. Op dat moment volgde hij de studie Software-engineering aan de Hanze Hogeschool in Groningen. “Tijdens mijn schoolperiode had ik al ervaring opgedaan in ‘normale’ bedrijven. Dat wilde ik niet. Ik was op zoek naar een plek waar ik werk kon doen dat van belang is voor de maatschappij. Ook heb ik specifiek gezocht naar een afstudeerplek waar ze gebruik maken van technieken waar ik graag mee werk, Java in dit geval.”

Wouter kwam al snel bij Justid uit. “Ik heb bewust voor een afstudeerplek bij Justid gekozen. De manier van werken bevalt me en je kunt je hier breed ontwikkelen.” Toen hij had laten weten dat hij graag bij Justid af zou willen studeren, bleek er een opdracht bij het ontwikkelteam van de strafrechtketendatabank (SKDB) te liggen. In september 2020 kon Wouter met zijn afstudeerstage aan de slag. Justid-informatieanalist Henk werd zijn begeleider, samen met senior-ontwikkelaar Marten. 

'Goed gedaan'

Wouter rondde zijn opdracht af in april vorig jaar. Met succes: hij kreeg een negen als cijfer. Henk: “Ik vind dat hij het heel goed heeft gedaan. Begeleiding door mij was daarom nauwelijks nodig.” Veel contactmomenten beperkten zich volgens de begeleiders tot enkel het melden van de voorgang. Wouter glimlacht: “Nou, de SKDB is wel een diep gat, hoor. Marten heeft mij goed op weg geholpen.”

Als je ergens met succes afstudeert, ligt het dan ook voor de hand dat je er gaat werken? Wouter: “Nou, eerlijk gezegd begon ik mijn afstudeeropdracht al met de wens om hier ook aan het werk te gaan.” Dat bleek mogelijk: na zijn afstuderen kon hij in juni als werknemer aan de slag.

'Andere kanten'

“Ik heb nu met heel andere kanten van de SKDB te maken. Ik kwam erachter dat er zoveel meer was dan alleen de opdracht waar ik mee bezig was geweest tijdens mijn afstuderen. Ik ben nu voornamelijk aan het werk met het schrijven van code in het zogenoemde berichtenboek”, aldus Wouter. Contact tussen hem en Marten is er nog dagelijks. “Wouter mag nu mijn code reviewen in plaats van andersom”, glimlacht Marten.

Wouter laat weten helemaal op zijn plaats te zitten. “De SKDB is een soort ‘Alice in Wonderland’-applicatie. Ik kwam er na mijn start als werknemer achter dat ik nog niet veel wist, zelfs niet na een half jaar afstuderen.” De technische en functionele vraagstukken die Wouter nu tegenkomt, grijpt hij dan ook met plezier aan.

"De SKDB is een soort ‘Alice in Wonderland’-applicatie"

Hoe blikken de begeleiders terug op de afgelopen tijd? “Zo’n traject als Wouter heeft gevolgd, verdient herhaling”, concludeert Marten. Volgens de begeleiders zijn er allerlei mogelijkheden binnen Justid voor studenten, van kleine opdrachten voor stagiairs tot complexe opdrachten voor afstudeerders. “We hebben concrete klussen op onze product backlogs, maar we kunnen ook een opdracht op maat formuleren. Er zijn genoeg uitdagingen te vinden.”

Ook Wouter denkt dat er kansen en mogelijkheden voor studenten binnen Justid zijn. “Ik denk bijvoorbeeld voor startende stagiairs aan beheertaken, of simpele backlogtaken.” Hij nodigt studenten die twijfelen over een stage of werken bij Justid dan ook aan om contact te zoeken. “Of ik voor mezelf dan al een rol als stagebegeleider zie? Haha, nee, daar is het nog net iets te vroeg voor”, besluit Wouter lachend.

Meer weten over stage- en afstudeermogelijkheden binnen Justid? Neem dan contact op met het stagebureau via info@justid.nl.