Beeld: Jeronimus van Pelt

Nieuwsbrief augustus 2022

De Justitiële Informatiedienst (Justid) zorgt ervoor dat de juiste informatie beschikbaar is over een persoon. We bieden cruciale informatie en slimme oplossingen. Met onze nieuwsbrieven informeren we ketenpartners en andere belangstellenden over ontwikkelingen binnen onze organisatie. Ook laten we zien wie we zijn en wat we doen. Maak kennis met Justid in deze derde nieuwsbrief van 2022.

Voorwoord directie

Het is zomer. In deze periode komt een deel van de maatschappij even tot stilstand: op scholen worden geen lessen gegeven, ons parlement is met reces en menigeen maakt van de mogelijkheid gebruik om op vakantie te gaan in binnen- of buitenland. Dat gebeurt dit jaar voor het eerst weer een beetje zoals we het met zijn allen gewend waren: zonder al te veel beperkingen die noodzakelijk waren om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

Bij de Justitiële Informatiedienst (Justid) pauzeren we niet. Onze dienstverlening gaat onverminderd door. Elke dag zetten we ons in om ketenpartners te voorzien van cruciale producten en diensten. Onze nieuwe status als agentschap geeft ons daarbij nieuwe mogelijkheden en uitdagingen die we met beide handen aangrijpen.

Met deze nieuwsbrief willen we u wijzen op een aantal interessante artikelen en verhalen die de afgelopen tijd door en over ons zijn gepubliceerd. Wist u bijvoorbeeld dat Justid en het NFI onderzoek doen naar de toepassing van kunstmatige intelligentie om oude strafkaarten in te scannen? Ook wijs ik u graag op een interview met onze voormalige manager Strategie Dany Venema, die na zijn aanstelling als directeur bij Doc-Direkt de uitnodiging aannam om samen met mij terug te blikken op zijn tijd bij Justid.

Ik wens u veel leesplezier en een fijne zomerperiode toe!

Wijnand Lodder

Algemeen directeur

Algemeen directeur Wijnand Lodder

Zestig jaar werk voor één persoon? BERT helpt mee

Hoe krijg je bijna een miljoen analoge strafkaarten uit de vorige eeuw, in de volksmond ook wel strafblad genoemd, ingevoerd in de huidige digitale systemen? Handmatig overtikken is een optie, maar is ook ontzettend tijdrovend. De Justitiële Informatiedienst (Justid) zocht daarom samen met het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) in een pilot naar een innovatievere en daarmee hopelijk snellere oplossing om oude strafkaarten in te voeren.

Zestig jaar werk voor één persoon: alles handmatig overtypen of kan dat slimmer met AI?

Handen typend op een toetsenbord van een laptop

'De dingen die ik doe, dat noem ik geen werk, dat is léven'

Sinds 1 mei is Dany Venema directeur van Doc-Direkt, dienstverlener op het gebied van informatiehuishouding voor de Rijksoverheid. Daarvoor was hij Manager strategie bij de Justitiële Informatiedienst (Justid). In een gesprek met algemeen directeur Wijnand Lodder van Justid blikt hij terug op de bijna twintig jaar die hij heeft gewerkt voor Justitie en Veiligheid (JenV) - en zijn tijd bij Justid in het bijzonder. Lees het hele interview op onze website.

'Het werken voor Justid, de burger en de samenleving: dat was en is mijn passie'

Beeld: Jarno Kraayvanger

Werken aan jezelf én werken aan een betere maatschappij

Het is belangrijk om van tevoren te bedenken wat je wilt. Deze tip geven ontwikkelaar Emin Torun en teamleider Tim Luursema aan zowel studenten als stagebegeleiders. De twee medewerkers van de Justitiële Informatiedienst (Justid) spreken uit ervaring. Inmiddels werkt Emin bij het DevOpsteam Portalen en Samenwerking, maar zijn eerste kennismaking met Justid was vorig jaar als stagiair bij het team van het Justitieel Informatie Punt, oftewel het JIP-team. Tim was destijds zijn begeleider. “Het was mijn intentie om een steentje bij te dragen aan de samenleving, en dat is absoluut gelukt”, vertelt Emin.

Een stage bij Justid: werken aan jezelf én werken aan een betere maatschappij

Vingerafdrukken van verdachten in strafrechtketen overgezet van VVI naar GBV

Vingerafdrukken van verdachten in de strafrechtketen worden sinds kort geregistreerd in de Gemeenschappelijke Biometrie Voorziening (GBV). Op 21 mei dit jaar is deze Justitie-brede GBV officieel van start gegaan. Tot die tijd werden vingerafdrukken opgeslagen in de Voorziening voor Verificatie en Identificatie (VVI). Deze applicatie was echter aan vernieuwing toe.

Vingerafdrukken van verdachten in strafrechtketen overgezet van VVI naar GBV

Vingerafdruk

Sneller inzicht in slachtofferzaken dankzij goede samenwerking

Waarom zou je saai werk doen, als je ook alleen maar leuke dingen op kunt pakken? Met die instelling grijpt Güven Isguzar bij Justitiële Informatiedienst (Justid) kansen om verschillende projecten beter te maken met beide handen aan. En dat hij daarmee ook nog eens iets bijdraagt aan onze maatschappij, geeft alleen maar extra drive. Hoe zorg je bijvoorbeeld dat alle informatie rondom slachtofferzaken op één platform vindbaar en beschikbaar is voor burgers?

Sneller inzicht in slachtofferzaken dankzij goede samenwerking

Guven met collega

Vacatures

Om een goede dienstverlening te blijven garanderen, is de Justitiële Informatiedienst (Justid) op zoek naar nieuwe collega’s. We zoeken op dit moment onder meer een Database administrator, een Portfolio Adviseur, een Strategisch Adviseur, een teamleider DevOps, een teamleider beheer Justitiële Gegevens en een Business Consultant. Ook zoeken we nog een Enterprise-architect.

We komen altijd graag met IT-specialisten in gesprek, omdat wij structureel plek hebben voor hen. Mocht u interesse hebben of iemand kennen die ons kan helpen om Nederland veiliger te maken door de cruciale informatie op het juiste moment te leveren, dan horen we dit graag via vacatures@justid.nl. U kunt ook uw CV via dit adres naar ons mailen, zodat één van onze recruiters contact kan opnemen voor een oriënterend gesprek. Onze actuele vacatures zijn via onderstaande link te vinden.

Werken voor Nederland (Justid)

Werken op laptop met telefoon in de hand

Deze nieuwsbrief is een uitgave van de Justitiële Informatiedienst. Het redactiewerk wordt verzorgd door het team Communicatie. Deze nieuwsbrief is in ontwikkeling. Tips, ideeën of feedback? Mail deze gerust naar nieuwsbrief@justid.nl. Wilt u zich abonneren op deze nieuwsbrief? Klik dan hier.