Beeld: Jeronimus van Pelt

Nieuwsbrief december 2022

De Justitiële Informatiedienst (Justid) zorgt ervoor dat de juiste informatie beschikbaar is over een persoon. Wij bieden cruciale informatie en slimme oplossingen. Met onze nieuwsbrieven informeren we ketenpartners en andere belangstellenden over ontwikkelingen binnen onze organisatie. Ook laten we zien wie we zijn en wat we doen. Maak kennis met Justid in deze vijfde en laatste nieuwsbrief van 2022.

Voorwoord directie

Met de jaarwisseling in zicht is het zinvol om terug te blikken en een balans op te maken. Voor de Justitiële Informatiedienst geldt dat wij terugkijken op een dynamisch en divers jaar. Het was een jaar waarin wij bestaande dienstverlening hebben uitgebreid en verbeterd, maar waarin we ook nieuwe vraagstukken hebben aangepakt. We mogen ons bijvoorbeeld sinds dit jaar een agentschap noemen, en dat bracht voor ons nieuwe werkzaamheden en verantwoordelijkheden met zich mee.

We willen onze dienstverlening zo goed mogelijk aan laten sluiten bij de behoeften van onze ketenpartners. We willen een kennispartner zijn bij ingewikkelde ketenvraagstukken, maar dragen ook graag praktisch bij aan het realiseren van doelen van onze opdrachtgevers. Daarbij grijpen we kansen en mogelijkheden aan. Dat blijkt onder meer uit onze voorgenomen samenwerking met Doc-Direkt. Door krachten en expertise te bundelen komen we tot iets moois: we willen ons gezamenlijk ontwikkelen als belangrijke scharnierpunten op het gebied van informatiehuishouding binnen de Rijksoverheid.

Je hoort het regelmatig in het nieuws: burgers die zeggen het vertrouwen in de overheid te hebben verloren. Voor mij is het belangrijk om een bijdrage te kunnen leveren aan het terugwinnen van dat vertrouwen. Dat doen wij door ketenpartners optimaal te ondersteunen in hun werk en onverhoopte problemen in de ketens vroegtijdig te signaleren. We willen ook bijdragen aan het zoeken van oplossingen: onze aansluiting bij het Meldpunt Fouten in Overheidsregistraties (MFO) is daar een mooi voorbeeld van.

Namens de directie van Justid wens ik u veel leesplezier en prettige feestdagen!

Wijnand Lodder

Algemeen directeur

Doc-Direkt en Justid bundelen krachten op gebied van (digitale) informatiehuishouding

Doc-Direkt en de Justitiële Informatiedienst (Justid) gaan een strategische samenwerking aan op het gebied van (digitale) informatiehuishouding. De samenwerking richt zich op het uitwisselen van expertise en het bundelen van krachten, waardoor beide organisaties hun opdrachtgevers optimaal van dienst kunnen zijn. Lees meer over de samenwerking op onze website.

Doc-Direkt en Justid starten samenwerking op gebied van (digitale) informatiehuishouding

OM en Rechtspraak maken gebruik van vernieuwde e-Handtekening

Het Openbaar Ministerie (OM) en de Rechtspraak maken sinds november gebruik van de e-Handtekeningservice die de afgelopen jaren is doorontwikkeld door de Justitiële Informatiedienst (Justid). Daarmee sluiten de twee organisaties aan bij een gemeenschappelijke dienst die beschikbaar is voor alle organisaties binnen Justitie en Veiligheid (JenV). Een terugblik met Alex Maas (JenV), John van de Rijt (OM) en Femke Sparreboom (Justid).

OM en Rechtspraak maken gebruik van vernieuwde e-Handtekening

JD-online 2.0 landelijk beschikbaar voor forensische zorgaanbieders

De Justitiële Informatiedienst (Justid) heeft samen met forensische zorgaanbieders, het Directoraat-Generaal Straffen en Beschermen (DGSenB) van het Ministerie van Justitie en Veiligheid (JenV) en de reclassering een werkwijze ontwikkeld waarbij forensische zorgaanbieders, zoals tbs-klinieken, via JD-online 2.0 toegang kunnen krijgen tot beperkte afschriften uit het persoonsdossier en het uittreksel justitiële documentatie. Lees er meer over op onze website.

Landelijke uitrol JD-online 2.0 voor forensische zorgaanbieders zo goed als afgerond

Handen op toetsenbord van laptop

Justid sluit zich aan bij Meldpunt Fouten in Overheidsregistraties (MFO)

De Justitiële Informatiedienst (Justid) heeft zich aangesloten bij het Meldpunt Fouten in Overheidsregistraties (MFO), een onderdeel van de Rijksdienst voor Identiteitsgegevens (RvIG). Het MFO helpt burgers, bedrijven en overheidsorganisaties bij het corrigeren van fouten in overheidsregistraties.

Justid sluit zich aan bij Meldpunt Fouten in Overheidsregistraties (MFO)

Van papier naar een digitaal archief: wat doet DIM?

Bij de Digitaliserings- en Archiveringsdienst (DAD) van de Justitiële Informatiedienst (Justid) zijn onlangs twee nieuwe systemen in gebruik genomen. Eén van deze systemen is DIM, de Dienst Intelligent Metadateren. Wat doet deze dienst eigenlijk? Applicatie Architect Ewout Reinders geeft uitleg op onze website.

Van papier naar een digitaal archief: wat doet DIM?

Vacatures

Om een goede dienstverlening te blijven garanderen, is de Justitiële Informatiedienst (Justid) op zoek naar nieuwe collega’s. Zo zoeken we Full-Stack Software Developers, zowel op junior/trainee- als op senior-niveau. Weet jij precies wat we bedoelen als we zeggen dat we iemand zoeken die T-shaped kan werken in een Blueriq-omgeving? Klik dan op de link onderaan het bericht voor meer informatie.

Ook zijn we nog op zoek naar een Senior Developer die onze dienstverlening op het gebied van digitaal archiveren en intelligent meta-dateren verder kan brengen. Daarnaast zoeken we onder meer een Strategisch Informatiemanager/Directieadviseur, een Projectondersteuner, een Technisch Applicatiebeheerder en een Functioneel beheerder. Benieuwd geworden naar deze functies en de andere vacatures die we hebben? Klik voor meer informatie op de link van de website onderaan dit artikel. Hier staan alle huidige vacatures bij Justid op een rij.

We komen altijd graag met IT-specialisten in gesprek, omdat wij structureel plek hebben voor hen. Mocht u interesse hebben of iemand kennen die ons kan helpen om Nederland veiliger te maken door de cruciale informatie op het juiste moment te leveren, dan horen we dit graag via vacatures@justid.nl. U kunt ook uw CV via dit adres naar ons mailen, zodat één van onze recruiters contact kan opnemen voor een oriënterend gesprek.

Werken voor Nederland (Justid)

Werken op laptop met telefoon in de hand

Deze nieuwsbrief is een uitgave van de Justitiële Informatiedienst. Het redactiewerk wordt verzorgd door het team Communicatie. Deze nieuwsbrief is in ontwikkeling. Tips, ideeën of feedback? Mail deze gerust naar nieuwsbrief@justid.nl. Wilt u zich abonneren op deze nieuwsbrief? Klik dan hier.