Beeld: Jeronimus van Pelt

Nieuwsbrief maart 2024

De Justitiële Informatiedienst (Justid) zorgt ervoor dat de juiste informatie beschikbaar is over een persoon. Wij bieden cruciale informatie en slimme oplossingen. Met onze nieuwsbrieven informeren we ketenpartners en andere belangstellenden over ontwikkelingen binnen onze organisatie en laten we zien wie we zijn en wat we doen. In deze nieuwsbrief vertelt onze nieuwe algemeen directeur over haar eerste maanden bij Justid en besteden we onder meer aandacht aan ons jaarplan.

Voorwoord directie

Langzaam aan beginnen de dagen langer te worden. De natuur ontluikt: de sneeuwklokjes, krokussen en narcissen hebben zich inmiddels al weer gemeld. Het is voor mij een teken dat we de koude en natte winterdagen achter ons laten en dat de lente echt in aantocht is. Het mag de aflopen tijd dan buiten koud en nat zijn geweest, voor mij als nieuwe algemeen directeur voelden mijn eerste honderd dagen bij Justid als een warm bad. U leest meer over mijn eerste indrukken van de Justitiële Informatiedienst (Justid) als bloeiende en energieke organisatie verderop in deze nieuwsbrief. Een nieuw jaar betekent ook altijd nieuwe ideeën en plannen. Wat gaat Justid het komend jaar doen? Deze vraag wordt beantwoord in het jaarplan dat wij onlangs hebben gepresenteerd. Ook hierover leest u meer in deze nieuwsbrief. Samen met alle collega’s geven we invulling aan de plannen die we hebben en dragen we zorg voor ons dagelijkse werk. Elke dag een beetje beter en ‘in verbinding’. Dat is dan ook het thema van ons jaarplan. Alleen in verbondenheid kunnen we maximaal bijdragen aan de behoeften van onze opdrachtgevers en gebruikers. Om dit te bereiken gaan we als organisatie bij alles wat we doen meer van buiten naar binnen kijken én handelen. Ondertussen zou ik u als lezer het tegenovergestelde willen adviseren: kijk vooral van binnen naar buiten. Geniet van al het moois wat de aankomende lente te bieden heeft. Ik wens u bij het uitvoeren van uw eigen initiatieven de komende tijd dezelfde energie toe die ik tot nu toe binnen Justid heb ervaren. Veel leesplezier en een aangename werkdag gewenst!

Marjan Bakker
Algemeen directeur

Het Justid-jaarplan 2024 is gereed

Het jaarplan 2024 geeft inzicht in de going concern, actualiteiten en ontwikkelingen die het komende jaar inzet van onze organisatie vragen. Excellente dienstverlening, krachtige oplossingen en het zijn van een aantrekkelijke werkgever vormen de pijlers onder onze strategie. Het jaarplan is te lezen op onze website.

Jaarplan 2024: in verbinding!

Schematische samenvatting van jaarplan 2024

Doorontwikkeling CDD+ in volle gang

De organisaties die vallen onder Justitie en Veiligheid (JenV) beheren en bewaren vaak grote aantallen digitale documenten. Sommige documenten voor slechts een korte periode, andere tientallen jaren. De Justitiële Informatiedienst (Justid) biedt met het Centraal Digitaal Depot (CDD+) dé gemeenschappelijke basisdienst binnen JenV voor dossier- en archiefvorming. Drie nauw betrokkenen laten op onze website hun licht schijnen op het belang, de ontwikkelingen en de toekomst van het CDD+.

Doorontwikkeling CDD+ draagt bij aan een duurzame informatiehuishouding

De eerste honderd dagen van algemeen directeur Marjan Bakker

Bewondering, verwondering en trots. Deze drie woorden staan centraal in de terugblik van Marjan Bakker op haar eerste honderd dagen als nieuwe algemeen directeur van de Justitiële Informatiedienst. “Ik ben in een plezierige organisatie binnengestapt waarin mensen het verschil maken, door de hoge persoonlijke betrokkenheid en ieders kennis. Dat is een groot goed”, aldus Marjan. Lees verder over haar bevindingen op onze website.

‘Justid is een plezierige organisatie waarin mensen het verschil maken’

'Het is onze plicht goed te archiveren en tijdig te vernietigen'

De schoonmaak was al begonnen tijdens het JenV-brede programma Stukken Beter. Sindsdien hebben Guiny Kustner en Gerben Kleine namens de Justitiële Informatiedienst (Justid) gericht verder gewerkt aan het beter (digitaal) bewaren of tijdig vernietigen van dossiers. Justid heeft deze opdracht verankerd in de directie Informatiehuishouding. Lees meer op de website van de JenV-brede Werkagenda.

'Het is onze plicht goed te archiveren en tijdig te vernietigen'

Grenzen en Veiligheid: collega's JenV op werkbezoek

Collega’s van het Directoraat-Generaal Migratie (DGM) van het Ministerie van Justitie en Veiligheid (JenV) hebben onlangs een bezoek gebracht aan de Justitiële Informatiedienst (Justid). Doel van het werkbezoek was om meer inzicht te geven in wie we zijn en wat we doen. Justid en collega’s bij DGM treffen elkaar regelmatig bij vraagstukken op het gebied van Grenzen en Veiligheid. Daar kwam de behoefte uit voort om elkaar beter te leren. Enthousiaste Justid-collega’s hebben diensten en ontwikkelingen in de migratieketen vanuit het perspectief van Justid toegelicht. We blikken terug op een geslaagde bijeenkomst en hopen dat we een beeld hebben kunnen schetsen van waar je ons ziet, maar ook waar je ons juist níet ziet, omdat onze diensten achter de schermen het werk van anderen mogelijk maken.

Collega's van Justitie en Veiligheid tijdens een werkbezoek bij Justid

Werken voor Nederland: DevOps engineers aan het woord

Wat als we allemaal meer met elkaar zouden praten? Met die insteek gaf DevOps engineer Maarten Koller een presentatie op J-Fall, hét evenement voor Java-developers. Betere onderlinge communicatie hielp hem namelijk om de doorlooptijd van productie deployments erg te verkorten. Zijn toekomstige collega Sharona Jasper, ook DevOps engineer bij Justid, is hier blij mee, want zij kan nu sneller en efficiënter werken. Lees het interview met Maarten en Sharona op de website van Werken voor Nederland.

Hoe je als DevOps engineer bijdraagt aan betere IT bij Justid

Vacatures

Om een goede dienstverlening te blijven garanderen, is de Justitiële Informatiedienst (Justid) op zoek naar nieuwe collega’s. Zo zoeken we onder meer een Architect en een Business Analist. Kunt u als geen ander inzicht en overzicht verwerven in bedrijfsprocessen door behoeften in kaart te brengen in daarover te adviseren? Klik dan op de link onderaan voor meer informatie.

We zijn ook op zoek naar een Java & Springboot Development engineer en een Business Architect. Benieuwd geworden naar deze functies en de andere vacatures die we nog hebben? Klik op de link van de website onderaan dit artikel. Hier staan alle huidige vacatures bij Justid op een rij.

We komen altijd graag met IT-specialisten in gesprek, omdat wij structureel plek hebben voor hen. Mocht u interesse hebben of iemand kennen die ons kan helpen om Nederland veiliger te maken door de cruciale informatie op het juiste moment te leveren, dan horen we dit graag via vacatures@justid.nl. U kunt ook uw CV via dit adres naar ons mailen, zodat één van onze recruiters contact kan opnemen voor een oriënterend gesprek.

Werken voor Nederland (Justid)

Werken op laptop met telefoon in de hand

Deze nieuwsbrief is een uitgave van de Justitiële Informatiedienst. Het redactiewerk wordt verzorgd door het team Communicatie. Deze nieuwsbrief is in ontwikkeling. Tips, ideeën of feedback? Mail deze gerust naar nieuwsbrief@justid.nl. Wilt u zich abonneren op deze nieuwsbrief? Klik dan hier.