Beeld: Jeronimus van Pelt

Nieuwsbrief december 2023

De Justitiële Informatiedienst (Justid) zorgt ervoor dat de juiste informatie beschikbaar is over een persoon. Wij bieden cruciale informatie en slimme oplossingen. Met onze nieuwsbrieven informeren we ketenpartners en andere belangstellenden over ontwikkelingen binnen onze organisatie en laten we zien wie we zijn en wat we doen. In deze nieuwsbrief onder meer aandacht voor onze diensten Injus en JUBES.

Voorwoord directie

Met de feestdagen in aantocht is het altijd fijn om even terug te kunnen blikken. Het is een bewogen jaar geweest, een jaar vol veranderingen. Voor mezelf in elk geval: dit jaar ben ik na een tijd programmadirecteur te zijn geweest formeel gestart in de mooie functie van directeur Informatiehuishouding van Justid, een opdracht die ik heb omarmd. De hoeveelheid informatie die de overheid verzamelt en maakt, neemt enorm snel toe. Hoe we met die informatie omgaan is nog altijd sterk gericht op toen alles nog op papier stond. Als je werkt met grote hoeveelheden informatie, ongestructureerde data of algoritmen moet je voldoen aan verschillende eisen, die constant worden aangescherpt en bijgesteld.

Veranderingen waren er ook in overvloed in de maatschappij. En natuurlijk heeft ook onze organisatie niet stilgezeten. We zijn volop bezig geweest met het duurzaam toegankelijk maken van informatie. Een aantal voorbeelden van waar wij ons zoal de afgelopen tijd mee bezig hebben gehouden vindt u terug in deze nieuwsbrief.  Als Justid hebben we veel kennis en kunde in huis. Dat is goed, want de uitdagingen waar wij als organisatie voor staan zijn ook in 2024 onverminderd groot. Ik kijk er naar uit om deze uitdagingen samen met onze ketenpartners op te pakken.

Ik wens u voor nu veel leesplezier en fijne feestdagen toe!

Guiny Kustner
Directeur Informatiehuishouding

Justid op Data Science Symposium: van anonimiseren tot API-gegevensdeling

Justid was vorige maand aanwezig bij het JenV Data Science Symposium in Den Haag, waar dataspecialisten in een vol auditorium samenkwamen om kennis en inzichten te delen. “Een inspirerende bijeenkomst”, aldus Justid-collega's Antoon Bijen en Suzanne Hartholt. Bijen verzorgde als integratiespecialist vanuit Justid samen met het Directoraat-Generaal Straffen en Beschermen (DGSenB) een sessie over API-gegevensdeling. Hartholt praatte als Chief Data Officer (CDO) de specialisten bij over de mogelijkheden van anonimiseren en pseudonimiseren bij JenV. Lees meer op onze website.

Justid inspireert tijdens het JenV Data Science Symposium

Informatieportaal Injus bestaat tien jaar: wat maakt het een succes?

Alle actuele en historische informatie over (ex-)gedetineerden op één plek, daarvoor zorgt informatieportaal Injus. Het portaal bestaat inmiddels tien jaar. Elke dag werken het ministerie van Justitie en Veiligheid, DJI en Justid samen aan de (door)ontwikkeling ervan. Collega's van het ministerie, DJI en Justid vertellen op strafrechtketen.nl over het portaal en de onderlinge samenwerking. “Het voelt alsof we collega’s van elkaar zijn.”

Detentie-informatie centraal geregeld: zo werken ministerie, DJI en Justid succesvol samen aan Injus

Twee handen die geschud worden

Justid draagt bij aan experiment gesloten coffeeshopketen

De aanloopfase van het experiment gesloten coffeeshopketen is officieel van start. Met het bezoek van minister Kuipers en burgemeesters Depla en Weterings aan een coffeeshop in Breda is de aanloopfase van het zogenoemde wietexperiment begonnen. De coffeeshops in Breda en Tilburg mogen vanaf nu gereguleerd geteelde cannabis verkopen. Het is een initiatief van de overheid waarin wordt onderzocht of de wietteelt op een legale en controleerbare wijze kan plaatsvinden.

Justid speelt een belangrijke rol als bedenker, ontwikkelaar en beheerder van de ‘Track en Trace’-oplossing die in het experiment wordt toegepast. Justid-onderdeel Verbindingen en Veiligheid maakt het mogelijk dat telers en coffeeshops hun handelingen op zogenoemd psychoactief materiaal - zoals wiet - kunnen vastleggen. Daarbij kunnen inspecteurs van JenV, VWS en de gemeenten via de unieke graph-oplossing hun eigen onderzoeken doen.

De door Justid ontwikkelde componenten vormen gezamenlijk met bestaande elementen het toekomstvaste communicatieplatform waar we samen met onze ketenpartners de toekomst mee in kunnen gaan. Meer weten? Neem dan contact op met business consultant Femke Sparreboom via info@justid.nl.

Aanloopfase van experiment gesloten coffeeshopketen van start in Breda en Tilburg

Close-up van twee handen die bezig zijn met het maken van een joint

Nieuwe mijlpaal voor berichtenservice JUBES

Al het berichtenverkeer dat wordt uitgewisseld tussen de partijen die vallen onder het Ministerie van Justitie en Veiligheid (JenV) loopt via de Justitie Berichten Service (JUBES). Onlangs bereikte het systeem de mijlpaal van 4 miljoen berichten per dag: een mooie prestatie waar we als Justid trots op zijn.

JUBES: 4 miljoen berichten per dag, een nieuwe mijlpaal

Onderzoek Open State Foundation (OSF) naar algoritmeregister Justid

Open State Foundation (OSF) heeft in opdracht van Justid een rapport opgeleverd over het algoritmeregister van Justid. OSF onderzoekt hierin hoeverre het algoritmeregister voldoet aan de informatiebehoefte van de gebruikers. Het rapport en de reactie van Justid is op onze website te lezen.

Rapport Open State Foundation (OSF): Transparante Algoritmen bij Justid

Handen typend op een toetsenbord van een laptop

Vacatures

Om een goede dienstverlening te blijven garanderen, is de Justitiële Informatiedienst (Justid) op zoek naar nieuwe collega’s. Zo zoeken we onder meer een Informatiemanager en een Expert Informatiehuishouding. Volgt u maatschappelijke en technische ontwikkelingen rond informatiehuishouding op de voet? En kunt u deze vertalen naar adviezen voor voorzieningen voor onze digitale archiveringsdienst? Klik dan op de link onderaan voor meer informatie.

We zijn ook op zoek naar twee senior technisch beheerders, een junior functioneel beheerder en een business architect. Benieuwd geworden naar deze functies en de andere vacatures die we nog hebben? Klik op de link van de website onderaan dit artikel. Hier staan alle huidige vacatures bij Justid op een rij.

We komen altijd graag met IT-specialisten in gesprek, omdat wij structureel plek hebben voor hen. Mocht u interesse hebben of iemand kennen die ons kan helpen om Nederland veiliger te maken door de cruciale informatie op het juiste moment te leveren, dan horen we dit graag via vacatures@justid.nl. U kunt ook uw CV via dit adres naar ons mailen, zodat één van onze recruiters contact kan opnemen voor een oriënterend gesprek.

Werken voor Nederland (Justid)

Werken op laptop met telefoon in de hand

Deze nieuwsbrief is een uitgave van de Justitiële Informatiedienst. Het redactiewerk wordt verzorgd door het team Communicatie. Deze nieuwsbrief is in ontwikkeling. Tips, ideeën of feedback? Mail deze gerust naar nieuwsbrief@justid.nl. Wilt u zich abonneren op deze nieuwsbrief? Klik dan hier.