Beeld: Jeronimus van Pelt

Nieuwsbrief mei 2023

De Justitiële Informatiedienst (Justid) zorgt ervoor dat de juiste informatie beschikbaar is over een persoon. Wij bieden cruciale informatie en slimme oplossingen. Met onze nieuwsbrieven informeren we ketenpartners en andere belangstellenden over ontwikkelingen binnen onze organisatie en laten we zien wie we zijn en wat we doen. In deze nieuwsbrief komen verschillende collega's aan het woord en staan we met een uitgebreid interview even stil bij de pensionering van onze algemeen directeur Wijnand Lodder.

Voorwoord directie

Weet u nog wat u deed in 2018? Ik wel, het was het jaar waarin ik bij Justid aan de slag ging als algemeen directeur. Nu, vijf jaar later, zwaai ik af en ga ik met pensioen. Al terugblikkend op mijn huidige baan besef ik me steeds meer dat het eigenlijk ongelofelijk is wat er bij Justid plaatsvindt.

Onze positie binnen het domein van Justitie en Veiligheid is niet meer weg te denken. In de samenleving gaat het steeds meer over informatie, en binnen het justitie- en veiligheidsdomein is het niet anders: informatie is immers de basis voor besluiten en daarmee ook gedrag. Ik constateer dat we met zijn allen in vijf jaar tijd een enorme groei hebben doorgemaakt en ik kijk dan ook met trots en tevredenheid terug. U leest meer over mijn gedachten, visie en toekomstwensen in een speciaal interview.

We zoeken doorlopend samenwerking met andere partijen en werken constant aan nieuwe ontwikkelingen. Dit zullen we ook blijven doen. Voorbeelden hiervan zijn een samenwerking met het Nationaal Archief. Of wat dacht u van de komst van het algoritmeregister? En welke mogelijkheden bieden synthetische data voor ons en voor ketenpartners? Over al deze onderwerpen leest u meer in deze nieuwsbrief.

Met de zomervakantie in het vooruitzicht zijn velen van u ongetwijfeld al begonnen met het maken van plannen voor de komende maanden. Ik kan u verzekeren: met mijn pensioen in het vooruitzicht doe ik niet anders. Ik kijk uit naar de mogelijkheden die de toekomst biedt. De tijd zal leren wat ik daadwerkelijk ga doen.

Ik hoop dat u ook even de tijd kunt vinden om kennis te nemen van onze nieuwsbrief. Mede namens de directie wens u veel leesplezier en een fijne zomer toe! Ik wil iedereen bedanken voor de mooie tijd. Alle goeds voor mijn collega’s, mijn opvolger Marjan Bakker en u als lezer!

Wijnand Lodder

Algemeen directeur

Nationaal Archief en Justid tekenen intentieverklaring over 'vloeiend overbrengen'

De archiefwet verplicht overheden om hun blijvend te bewaren informatie na twintig jaar over te brengen naar een archiefbewaarplaats. Het Nationaal Archief en de Justitiële Informatiedienst (Justid) gaan nu verkennen welke mogelijkheden er zijn om blijvend te bewaren informatie van het ministerie van Justitie en Veiligheid (JenV) in een reguliere stroom ('vloeiend') over te brengen naar het Nationaal Archief, in plaats van één keer in een grote bulk.

Nationaal Archief en Justid aan de slag met vloeiend overbrengen informatie

Marjan Bakker nieuwe algemeen directeur Justitiële Informatiedienst

Marjan Bakker wordt met ingang van 14 september 2023 de nieuwe algemeen directeur van de Justitiële Informatiedienst (Justid). Ze is momenteel werkzaam bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) als directeur Klant, Advies en Informatie en ze is tevens de Chief Data Officer. Eerder werkte zij onder meer bij het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) als directeur Coördineren en Informeren, vanuit die ervaring is ze bekend met het werkveld van Justid. Lees meer op de website van de Algemene Bestuursdienst.

Marjan Bakker nieuwe algemeen directeur Justitiële Informatiedienst

Algoritmeregisters Justid en JenV officieel gelanceerd

De Justitiële Informatiedienst (Justid) stelt als een van de eerste organisaties binnen het ministerie van Justitie en Veiligheid (JenV) een algoritmeregister beschikbaar op zijn website. Met dit register wil Justid inzicht geven in de algoritmes die door de organisatie worden gebruikt en op welke manier deze bijdragen aan de dienstverlening. Ook heeft Justid bijgedragen aan de opzet van andere algoritmeregisters binnen JenV. Data scientist Demi Lamers en manager Persoonsinformatie Marion Koopman zijn namens Justid betrokken geweest bij de opzet en de eerste invulling van het algoritmeregister. “We hopen dat dat we met het bieden van meer transparantie over de inzet van algoritmes bij kunnen dragen aan meer inzicht en begrip.”

Justid start met algoritmeregister

Guiny Kustner wordt directeur Informatiehuishouding

Guiny Kustner wordt met ingang van 1 juni 2023 directeur Informatiehuishouding bij de Justitiële Informatiedienst (Justid). Ze was al vanaf najaar 2021 als programmadirecteur Informatiehuishouding bij Justid verantwoordelijk voor visievorming en bijdragen aan verbeteringen bij Justitie en Veiligheid (JenV) op het domein Informatiehuishouding, alsmede voor de betere positionering van Justid op dit vlak. Daarvoor bekleedde zij diverse staf- en managementrollen op het gebied van informatiehuishouding en bedrijfsvoering binnen JenV en was zij programmamanager van het JenV-brede programma Stukken Beter. Lees meer op de website van de Algemene Bestuursdienst.

Guiny Kustner nieuwe directeur Informatiehuishouding

Wat is synthetische data? Collega Rick Kosse legt uit!

Synthetische data: wat is dat precies? Het is kunstmatig gegenereerde data die alle statistische eigenschappen heeft van een bestaande dataset, maar waarbij gegevens niet herleidbaar zijn tot een persoon. Binnen de Justitiële Informatiedienst (Justid) houdt data scientist Rick Kosse zich met dit onderwerp bezig. Op onze website legt hij uit hoe het onderwerp op zijn pad is gekomen.

'Je kunt heel veel informatie uit enkel synthetische data halen'

Online ketentalkshow 'Kennis in ketens' op 1 juni

Op donderdag 1 juni 2023 van 15.30 tot 16.15 uur verzorgt de Justid Academy de online ketentalkshow: ‘Kennis in ketens – van (wetenschappelijke) theorie naar de dagelijkse praktijk’. Namens de Justitiële Informatiedienst (Justid) ontvangt gespreksleider William Swaters prominente sprekers uit het domein van Justitie en Veiligheid (JenV) en onderzoek aan tafel. Er vinden twee gespreksrondes plaats. U kunt de talkshow live volgen: aanmelden kan nog tot 1 juni 10.00 uur.

Meld je aan voor de ketentalkshow 'Kennis in ketens'

Collega aan het woord: Bart Hulsbeek

Bart Hulsbeek werkt als programmaondersteuner bij de Justitiële Informatiedienst (Justid). Op onze website vertelt hij waarom hij voor Justid heeft gekozen en wat hij precies doet. "De afwisseling in het werk is heel groot, maar ook de prettige werksfeer en goede samenwerking vind ik heel erg leuk."

‘De dynamische omgeving en diversiteit van het werk spreken mij erg aan’

Vacatures

Om een goede dienstverlening te blijven garanderen, is de Justitiële Informatiedienst (Justid) op zoek naar nieuwe collega’s. Zo zoeken we een Privacy beleidsadviseur en een Business architect. Kun jij behoeftes binnen de organisatie in kaart brengen en ben je in staat om goed vooruit te kijken en en te anticiperen? Klik dan op de link onderaan het bericht voor meer informatie.

We zijn ook nog op zoek naar een programma-ondersteuner, een IT-integratiespecialist, een Solution Architect, een functioneel beheerder en een Devops Engineer - Senior Tester. Benieuwd geworden naar deze functies en de andere vacatures die we hebben? Klik voor meer informatie op de link van de website onderaan dit artikel. Hier staan alle huidige vacatures bij Justid op een rij.

We komen altijd graag met IT-specialisten in gesprek, omdat wij structureel plek hebben voor hen. Mocht u interesse hebben of iemand kennen die ons kan helpen om Nederland veiliger te maken door de cruciale informatie op het juiste moment te leveren, dan horen we dit graag via vacatures@justid.nl. U kunt ook uw CV via dit adres naar ons mailen, zodat één van onze recruiters contact kan opnemen voor een oriënterend gesprek.

Werken voor Nederland (Justid)

Handen met pen

Deze nieuwsbrief is een uitgave van de Justitiële Informatiedienst. Het redactiewerk wordt verzorgd door het team Communicatie. Deze nieuwsbrief is in ontwikkeling. Tips, ideeën of feedback? Mail deze gerust naar nieuwsbrief@justid.nl. Wilt u zich abonneren op deze nieuwsbrief? Klik dan hier.