Beeld: Jeronimus van Pelt

Nieuwsbrief september 2023

De Justitiële Informatiedienst (Justid) zorgt ervoor dat de juiste informatie beschikbaar is over een persoon. Wij bieden cruciale informatie en slimme oplossingen. Met onze nieuwsbrieven informeren we ketenpartners en andere belangstellenden over ontwikkelingen binnen onze organisatie en laten we zien wie we zijn en wat we doen. In deze nieuwsbrief onder meer aandacht voor Ma³tch-technologie, een privacyvriendelijke manier om gegevens uit te wisselen. Daarnaast komen er verschillende collega's aan het woord om te vertellen wie ze zijn en wat ze doen. 

Voorwoord directie

Nu de maand augustus weer achter ons ligt, concentreert iedereen zich weer op zijn of haar werk. De schoolvakanties zijn inmiddels achter de rug, maar samen met mij doen ongetwijfeld veel mensen hun uiterste best om het vakantiegevoel van de afgelopen weken nog even vast te houden. Dat lukt de één ongetwijfeld beter dan de ander.

De Justitiële Informatiedienst draait altijd door, vakantie of niet. Onze dienstverlening is gericht op slimme oplossingen en cruciale informatie op het juiste moment. Wat dacht u van de toepassing van ‘privacy-enhancing’ technologie in onze diensten? Ma³tch is hier een mooi voorbeeld van, u leest er meer over in deze nieuwsbrief. Daarnaast wil ik graag mijn collega’s bij de Digitaliserings- en Archiveringsdienst (DAD) feliciteren met een bijzondere mijlpaal. Onlangs verwerkten zij het honderd miljoenste document in het Centraal Digitaal Depot (CDD+). Een mooie prestatie!

Deze maand start Marjan Bakker als opvolger van Wijnand Lodder in haar nieuwe functie als algemeen directeur van onze organisatie. Ik weet zeker dat ze zich snel thuis zal voelen en wens haar vanaf deze plek veel succes en plezier toe. Dezelfde wensen wil ik ook graag overbrengen aan mijn collega-directeur Leo Peereboom. Leo – nu nog plaatsvervangend algemeen directeur, CIO en directeur Ketenstrategie - wordt met ingang van 9 oktober directeur van de directie Informatievoorziening en Inkoop bij de Hoofddirectie Bedrijfsvoering van het ministerie van Justitie en Veiligheid. Een mooie stap! Marjan welkom! Leo veel succes!

Ik wens u veel leesplezier toe!

Henk Brouwer

Directeur Ketenvoorzieningen en Innovatie

Bijzondere mijlpaal voor archiefsysteem CDD+

Begin augustus, in de nacht van 11 op 12 augustus om precies te zijn, is het 100 miljoenste document opgeslagen in het Centraal Digitaal Depot+ (CDD+). De dienst wint nog steeds aan terrein, dus de volgende mijlpaal is al weer in zicht. Lees meer op onze website.

100 miljoenste document opgeslagen in CDD+

Hoe werkt Ma3tch? Justid en FCInet geven uitleg

Met Ma3tch-technologie kunnen organisaties snel en efficiënt gegevens uitwisselen. Met de techniek kunnen partijen van elkaar te weten komen of zij over gegevens beschikken over een bepaald persoon, zonder dat zij privacygevoelige informatie hoeven te delen. De Justitiële Informatiedienst (Justid) en FCInet slaan nu de handen ineen in om Ma3tch-technologie breder beschikbaar te stellen binnen het domein van Justitie en Veiligheid.

Justid en FCInet aan de slag met Ma3tch binnen domein Justitie en Veiligheid

Sierlijke sleutel liggend op een toetsenbord

Meeloopstages: een mooie manier om kennis te maken met het werk van Justid

Femke Pazie liep vier maanden stage bij Justid. In een artikel op onze website blikt ze terug op haar meeloopstage. "Mijn stage bood me de kans om te zien hoe het binnen het domein van JenV is. Ik zou een stage bij Justid aanbevelen, zeker als je interesse hebt in justitie en veiligheid."

Van meeloopstage naar traineeship: vier maanden meekijken bij Justid

Tweede klanttevredenheidsonderzoek (KTO) afgerond

Afgelopen februari en maart hebben we, net als in 2021, onderzocht hoe tevreden onze klanten zijn over de dienstverlening van Justid. Bijna 400 gebruikers, leveranciers en opdrachtgevers van onze diensten en systemen hebben deelgenomen aan dit klanttevredenheidsonderzoek (KTO). Dit jaar zijn onze diensten gewaardeerd met een ruime voldoende, met een gemiddeld rapportcijfer van een 7,4.

Klanttevredenheidsonderzoek 2023

Twee handen die geschud worden

Stand van de uitvoering aangeleverd aan de Tweede Kamer

We hebben vanuit de Justitiële Informatiedienst (Justid) voor het eerst een Stand van de Uitvoering aangeleverd aan de Tweede Kamer. Hierin geven we over het jaar 2022 aan welke knelpunten we in de praktijk signaleren, hoe we daarmee omgaan en hoe we toewerken naar oplossingen om die knelpunten weg te nemen. 

Knelpunten en uitdagingen 2022 gedeeld met Tweede Kamer

Stand van de Uitvoering Justitiële Informatiedienst 2022

Enthousiasme over samenwerking en aanpak programma Grenzen en Veiligheid

Het realiseren van slimmere grenzen en een veiliger Europa, daar richt het programma Grenzen en Veiligheid zich op: een samenwerking van Justitie en Veiligheid met twee andere ministeries en diverse uitvoeringsorganisaties, waaronder Justid. Dat de samenwerking geslaagd is, blijkt uit het artikel op het platform Grenzeloos Samenwerken. "We denken groots én doen klein".

Programma Grenzen en Veiligheid - We denken groots én doen klein

Directeur Leo Peereboom van Justid naar JenV

Leo Peereboom wordt met ingang van 9 oktober 2023 directeur directie Informatievoorziening en Inkoop bij de Hoofddirectie Bedrijfsvoering van het ministerie van Justitie en Veiligheid (JenV). Hij is op dit moment directeur Ketenstrategie-CIO / plaatsvervangend algemeen directeur Justitiële Informatiedienst (Justid). Lees meer op de website van de Algemene Bestuursdienst.

Leo Peereboom directeur bij directie Informatievoorziening en Inkoop bij JenV

Leo Peereboom

Ketentalkshow 'Kennis in Ketens' van de Justid Academy gemist?

De in juni gehouden ketentalkshow 'Kennis in ketens' van de Justid Academy is terug te kijken op de website van de Justitiële Informatiedienst (Justid). Het is mogelijk om de gehele talkshow te bekijken, maar er is ook een samenvatting digitaal beschikbaar gesteld. Zowel de integrale talkshow als de samenvatting is onder meer voorzien van ondertiteling en audiodescriptie. In het kader van de talkshow is ook een boek beschikbaar gesteld. Meer informatie over het boek is hier te vinden.

Ketentalkshow 'Kennis in ketens' vanaf nu terug te kijken

Mensen aan tafel bij de ketentalkshow Kennis in Ketens

Werken als securityspecialist bij Justid: veelzijdig en divers werk

Als chief information security officer (CISO) bij de Justitiële Informatiedienst (Justid) draagt Kelly van der Woning eraan bij dat de justitiële informatie in de jeugdketen, de strafrechtketen én de migratieketen veilig en beschermd is. En beschikbaar is op het juiste moment voor de juiste persoon op de juiste plek. Lees het interview met haar op de website van Werken voor Nederland.

Gevoelige data beschermen: essentieel bij Justid

Beeld: ©Justitiële Informatiedienst

Vacatures

Om een goede dienstverlening te blijven garanderen, is de Justitiële Informatiedienst (Justid) op zoek naar nieuwe collega’s. Zo zoeken we een Juridisch adviseur Servicecentrum Privacy en Veiligheid en een Senior softwareontwikkelaar/adviseur. Ben jij die senior softwareontwikkelaar op zoek naar de volgende stap? Zie jij het zitten om te werken op het snijvlak van automatisering en wetgeving en op die manier de samenleving elke dag een stukje veiliger te maken? Klik dan op de link onderaan het bericht voor meer informatie.

Geinspireerd geraakt door het interview met Kelly van der Woning? We zijn nog op zoek naar een Chief Information Security Officer (CISO) en een Devops Engineer - Senior Tester. Benieuwd geworden naar deze functies en de andere vacatures die we nog hebben? Klik voor meer informatie op de link van de website onderaan dit artikel. Hier staan alle huidige vacatures bij Justid op een rij.

We komen altijd graag met IT-specialisten in gesprek, omdat wij structureel plek hebben voor hen. Mocht u interesse hebben of iemand kennen die ons kan helpen om Nederland veiliger te maken door de cruciale informatie op het juiste moment te leveren, dan horen we dit graag via vacatures@justid.nl. U kunt ook uw CV via dit adres naar ons mailen, zodat één van onze recruiters contact kan opnemen voor een oriënterend gesprek.

Werken voor Nederland (Justid)

Handen met pen

Deze nieuwsbrief is een uitgave van de Justitiële Informatiedienst. Het redactiewerk wordt verzorgd door het team Communicatie. Deze nieuwsbrief is in ontwikkeling. Tips, ideeën of feedback? Mail deze gerust naar nieuwsbrief@justid.nl. Wilt u zich abonneren op deze nieuwsbrief? Klik dan hier.